Opis: | Ten krzew z rodziny psiankowatych wywodzi się z Tybetu. Rośnie szybko. Roślina preferuje stanowiska dobrze nasłonecznione, gleby przepuszczalne o pH lekko kwaśnym. Krzew jest mrozoodporny. Kwitnie VI-IX. Owoce czerwone (VIII-X), potocznie nazywane są jagodami Goji lub owocami długowieczności; są jadalne - można spożywać zarówno świeże jak i suszone. Jest to trzecia na świecie roślina pod względem wysokiej zawartości witaminy C. Wiele publikacji podaje, że owoce są źródłem składników mineralnych, witamin(B, E), antyoksydantów, aminokwasów i wpływają leczniczo na nasze zdrowie(stymulują układ odpornościowy, obniżają ciśnienie krwi, obniżają zawartość cukru we krwi, poprawiają wzrok i opóźniają efekty starzenia). Aby odczuć na sobie dobroczynny wpływ tych owoców zaleca się spożywanie 15-45 g suszonych jagód dziennie. Należy dodać, że jagody Goji są niskokaloryczne i można je stosować zamiast rodzynek do musli i deserów.
|